In aceasta postare noi dorim sa va explicam ce inseamna stresu, cum apare acesta si care sunt efectele acestuia asupra pasarilor/papagalilor de companie si nu in ultimul rand cum se combate si modalitatile de contracarare a efectelor acestuia asupra pasari/papagalului dumneavoastra.
Stresul este raspunsul creierului unui individ in fata unor actiuni si interactiuni din mediul extern sau intamplari care nu priesc acelui individ stresul provoaca acea stare care indispune un individ, si il duce din starea de normalitate intro stare de continuoa incordare care il face sa se gandesca la altele decat la treburile firesti pe care ar trebui sa le efectuezi in acel moment.
Stresul indelungat poate duce la grave tulburari de sanatate si pshiice , creierul find concentrat sa treaca obstacolul respectiv neglijeaza functia sa de baza si produce anumite tulburari hormonale care la randul lor duc la functionarea inpropie a organelor interne care la randul lor duce la imbolnavire pe baza de stres , pe langa acestea animalele stresate incep sa aiba tulburari de comportament in unele cazuri devenind violente.
Stresul la papagali/pasarile de companie survine in urma unor schimbari majore din viata acestora, poate pentru noi aceste schimbari nu ni se par atat de majore si importante dar daca privim prin ochi acestor animale care pana in momentul aparitiei acelor schimbari duc o viata relativ simpla si lipsita de activitati si interactiuni atunci vom vedea ca aceste mici schimbari sunt de fapt majore pentru pasari/papagali si sunt o adevarata sursa de stres.
aici va oferim cateva exemple care reprezinta surse de strs pentru pasarile , papagali nostri: mutarea dintrun loc in altul, luarea contactului cu un mediu strain, despartirea de cineva drag , anumite sunete cu care acestea nu se pot obisnui , alimentatie inadecvata....etc.
Sa nu credeti ca pasarea pana sa ajunga la dumneavoastra nu a suferit de stres acestea sufera de stres chiar din momentul in care sunt vandute de crescatori magazinelor de profil sau chiar dumneavoastra, in timpul cand sunt tinute spre vanzare sunt aflate intrun stres continu din cauza multimi de cumparatori care se holbeaza tot timpul la ele dar si din cauza spatiului insuficient in care sunt tinute la vanzare. Stresul pentru pasarea dumneavoastra continua cel putin de inca 10 ori in viata acestora dar sa speram ca nu este nociv sanatati pasari , papagalului , si continuam cu cumpararea de catre dumneavoastra a respectivelor pasari/papagali acestea sunt stresate pana in momentul acomodari cu noul mediu si cu dumneavoastra si continua in clipa in care doriti sa dresati pasarea /papagalul pana la acomodarea si cu aceste cerinte.
Iar in momentul in care aceste animale se obisnuiesc foarte bine cu dumneavoastra sau cu un anumit individ din aceasi specie despartirea de acestia creaza un stres major ( suparare solitara ), care poate fi fatal pasari/papagalului respectiv, ducand la imbolnavire si in majoritatea cazurilor la deces.
Supararea solitara apare in cazul in care pasarea/papagalul considera ca nu mai are rost sa traiasca si ca menirea sa in viata s-a sfarsit astfel prin stres major pasarea/papagalul se imbolnaveste facand diaree iar prin refuzul iminent al hrani acesta se slabeste pana la deces cu toate ca in momentul in care acesta observa ca este prea slabit incearca sa se hraneasca dar in zadar in aceste cazuri trebuie intervenit din timp.
Manifestarea stresului de durata medie 3-6 zile se poate observa prin urmatoarele simtome: pasare se agita tot timpul la anumiti factori stimulanti, nu isi mai gaseste starea, mananca putin si face diaree.
Supararea solitara se manifesta prin sustragerea de la activitatile zilnice ale pasari/papagalului dumneavoastra dupa 2-3 zile de la despartire si dureaza intre 5-7 zile pana la deces sau vindecare,( pasarea/papagalul se retrage intrun colt din colivie/cusca ) dupa care este urmat de refuzul hranii si diaree.
Prevenirea suparari solitare se face din timp pentru evitarea decesului din prima clipa cum vedem ca partenerul de viata al pasari/papagalului respectiv a decedat nu mai trebuie sa stam pe gandur si ne deplasam la cel mai apropiat cabinet medical veterinar sau farmacie veterinara si explicam situatia, cerand medicamentatie adecvata preventiva, veti primi nist prafuri anti diareice si vitamine.
In cazul in care inevitabilul s-a intamplat atunci trebuie itervenit prompt prin ducerea urgenta a pasari/papagalului respectiv la medicul veterinar in vederea acordari medicamentatiei corespunzatoare,
ulterior in cazul in care pasarea refuza sa fie hranita fie singura sau cu ajutor prin intermediul unei pensete si a unei pipete, se trece la hranirea fortata !!!.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu